Suomessa tuotetusta turpeesta suurin osa käytetään energian tuottamiseen. Turpeella tuotetaan esimerkiksi noin yksi viideosa kotimaisesta kaukolämmöstä, sekä jopa 7 % vuosittain kulutettavasta sähköstä. Jo tämäkin todistaa sen, että turpeen tuotanto on kannattavaa. Jos turpeen tuotanto siis kiinnostaa sinua, tuotantoon tarvittavia välineitä löydät edullisesti esimerkiksi https://www.kellfri.fi/ -sivustolta. Turpeella on kuitenkin energiantuotannon lisäksi myös monia muita käyttötarkoituksia.
Turve energiana
Turve on Suomessa merkittävä energianlähde, ja jopa miljoona suomalaista rakennusta lämmitetään turpeen voimin. Yksi turpeen hyvistä puolista on se, että kyseessä on täysin kotimainen polttoaine. Erityisen paljon turpeella korvataan hiilen käyttöä. Turpeen muihin etuihin kuuluu se, että se mahdollistaa esimerkiksi metsähakkeen sekä peltobiomassojen käytön seospoltossa. Edellä mainitut polttoaineet on hankala hyödyntää ilman turvetta.
Joissain kunnissa jopa yli neljännes kaukolämmöstä tuotetaan turpeen avulla. Turvetta käytetään energiantuotannossa vuosittain noin 18 tWh. Tämä vastaa melkein kahta miljoonaa tonnia öljyä. Jos taas turpeen sijasta käytettäisiin ulkomailta ostettua kivihiiltä, jouduttaisiin siitä maksamaan jopa 200 miljoonaa euroa. Turve on siis myös verrattain edullinen energianlähde.
Energiantuotantoon käytetään korkean hiilipitoisuuden omaavia, eli pitkälle maatuneita turpeita. Suurin osa energiankäyttöön menevästä turpeesta hyödynnetään CHP-voimalaitoksissa, jotka tuottavat kuntien ja teollisuuden sähköä. Suomessa on tällä hetkellä 120 turvetta käyttävää kaukolämpölaitosta, sekä 60 suurta voimalaitosta, jotka käyttävät yhtenä polttoaineena turvetta.
Kasvuturve
Turvetta voidaan käyttää myös kasvualustana. Tämä onkin yksi turpeen laajimmalle levinneistä käyttötavoista, ja koko maailmassa yleisimmin käytetty kasvualusta-aines. Turve on suosittu kasvualusta siksi, että sillä on useita hyviä kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia. Turpeessa ei myöskään esimerkiksi ole tuholaisia, rikkaruohoja tai tauteja, ja sitä on helppo käsitellä. Lisäksi sitä on saatavilla kilpailukykyiseen hintaan. Kun turvetta käytetään kasvualustojen valmistukseen, hyödynnetään keskimaatuneita sekä pitkälle maatuneita turpeita.
Maatalous- ja rakennusalalla hyödynnetään turvetta
Turve sopii kuivikkeeksi eläinsuojiin esimerkiksi hevosille, siipikarjalle, lypsykarjalle ja lihanaudoille. Turve on oiva valinta kuivikkeeksi, sillä sen lisäksi, että se on pehmeää ja lämmintä, se on myös hyvin imukykyistä. Muita hyviä syitä käyttää turvetta kuivikkeena on muun muassa se, että se vähentää hajuhaittoja, lannan typen haihtumista sekä ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Turve myös raikastaa navetan ilmaa. Kuivikkeena käytetään vähän maatunutta rahkaturvetta.
Palaturve sopii myös routaeristeeksi maa- ja tierakennuksessa. Sitä voidaan käyttää keventeenä esimerkiksi meluvalleissa, teiden rakentamisessa tai vaikkapa kotipihoissa estämään routavaurioita. Lisäksi turvetta voidaan käyttää lämpöeristeenä esimerkiksi putkikaivannoissa.
Turve soveltuu myös kosmetiikan ja vaateteollisuuden raaka-aineeksi
Pitkälle maatunutta turvetta voidaan käyttää kylpy- ja hoitoturpeena. Turpeesta voidaan valmistaa myös esimerkiksi saippuaa ja sampoota tai muita hoitotuotteita. Turvetta voidaan käyttää esimerkiksi turvekylvyissä, turvehauteissa, turvesaunoissa tai erilaisissa naamioissa.
Turvekerrostumista löytyy tupasvillan kuituja, joita voidaan käyttää tekstiilien raaka-aineena. Ensimmäiseksi kerätyt kuidut puhdistetaan ja karstataan. Tämän jälkeen ne voidaan sekoittaa luonnonsilkkiin tai lampaanvillaan, ja kehrätä langoiksi tai huovuttaa huovaksi. Tupasvillaa sisältävien tekstiilien etuna on hyvä imukyky. Lisäksi niillä on hyvät lämpö- ja hajunpoisto-ominaisuudet. Tupasvilla on itse asiassa jopa 50 prosenttiä lämpimämpää kuin villa, eikä se ärsytä ihoa, joten se sopii loistavasti herkkäihoisillekin. Turvekuidusta uskotaan olevan apua myös reumaattisiin särkyihin.