Korkeat sähkönhinnat tuovat turpeen takaisin energiapakettiin

Suomen maapinta-alasta reilu kolmannes on tällä hetkellä turvemaata. Turvetuotantoon käytetty pinta-ala on noin 0,6 % koko maapinta-alasta. Turvetta on aina poltettu Suomessa ja erityisesti 2000-luvulla ennen ilmastonmuutosta turvetta poltettiin vuosittain todella huikeita määriä.

2000-luvun alkuvuosina turpeen osuus suomalaisesta energiasta oli noin 7 %. 2020-luvulla huoli ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista maapallolle on saanut ihmiset vähentämään ratkaisevasti turpeen käyttöä. Turpeella on aina ollut Suomessa myös työllisyyttä edistäviä vaikutuksia esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla turvealan yrityksillä on suuri rooli maakunnan kokonaistyöllisyyttä arvioitaessa.

Erilaiset maailmantilanteet voivat toisinaan myös lisätä tai vähentämään esimerkiksi paikallista ja alueellista/valtiollista turpeen hyödyntämistä. Jos ilmastonmuutos vähensi ratkaisevasti turpeen polttoa, niin esimerkiksi sodat ja luonnonmullistukset voivat taas lisätä sitä. Suomen valtio/hallitus pyrkii aina tekemään kaikkia kansalaisia tasapuolisesti hyödyttäviä energiaratkaisuja. Euroopassa ja Suomen lähistöllä olevien kriisitilanteiden aikana joudutaan joskus hieman hellittämään tavoitteesta olla täysin hiilineutraali maa vuonna 2035.

Säästä ja kierrätä vanhaa hankkimalla älypuhelimet- ja laitteet Mresell.fi -nettikaupasta

Laitettaisiinko siis turpeen tuotanto uudelleen nousuun, joka toisi työpaikkoja ja vähentäisi tehokkaasti kalliin sähkön käyttöä? Olemalla tarkka ja käytännöllinen, jokainen voi säästää esimerkiksi uuden älylaitteen hankinnassa. Tunnettu Apple -puhelimien ja älylaitteiden verkkokauppa mresell.fi auttaa osaltaan sekä luonnonsuojelussa että energian säästössä. Myy vanha, mutta toimiva Apple -laitteesi mresell.fi -verkkokauppaan ja saat rahaa vaikka energianlaskun maksuun kätevästi tilillesi 2-3 arkipäivässä. Todella mukavaa ja helppoa!

Tunnetut Apple-asiantuntijan huoltamat laitteet saat 70 % uusia laitteita edullisemmin, joten ei muuta kuin tutustumaan sivustolle mresell.fi -verkossa. Tiesitkö, että saat ostamallesi laitteelle ilmaisen toimituksen ostaessasi älylaitteen arkipäivänä ennen kello 12.00. ajankohtaa. Ja mikä parasta. tuote lähetetään sinulle saman työpäivän kuluessa. Tutustu siis jo tänään netissä

suosittuun mresell-verkkokauppaan!

Mitkä ovat turpeen hyödyt?

Turve on tällä hetkellä noussut arvoon arvaamattomaan sähköenergian jatkuvasti kallistuessa huippukorkeisiin lukemiin. Useimmat suomalaiset haluavat alentaa energian hintaa ja mikäs sen helpompaa kuin tehdä se turpeen avulla. Turpeen verotusta ehdittiin Suomessa kiristää ilmastosyistä ennen sähkökriisin alkamista. Veron korotus johti siihen, että turpeen polttamisesta tuli liian kallista, eli yrityksille kannattamatonta. Tällä hetkellä turvetuotanto halutaan nostaa takaisin jaloilleen. Turpeella on erittäin monia hyötyjä kalliiseen sähköenergiaan verrattuna. Turve on sää- ja huoltovarma energiamuoto, jonka lisäksi se on täysin kotimainen ja työllisyyttä edistävä vaihtoehto.

Ilmastotavoitteita tarvitaan yhteisen maapallon säästämiseksi ja ilmaston tilan parantamiseksi, mutta joskus ei turvetta vastaavaa edullista vaihtoehtoa ole olemassa. Kriisitilanteet muuttavat usein ajattelua ja kun kysymyksessä on kaikkia suomalaisia hyödyttävä vaihtoehto, on turpeen polton lisäämistä sekä hallitustasolla että kahvipöytäkeskusteluissa mietitty monta kertaa uudelleen.

Turve – mitä se itse asiassa on?

Turve on maatumalla syntyvä eloperäinen maalaji. Turvetta syntyy kosteissa olosuhteissa kuolleista kasvinosista, eli käytännössä kyseinen kasvimateriaali hajoaa hyvin epätäydellisesti. Turpeella on myös vakaa asema maailman vesistöjen vedensäätelyssä. Yleisesti ajatellaan, että turpeen käytöllä on negatiivisia vaikutuksia ilmastonmuutoksen suhteen. Toisaalta turve olisi edullinen ja helposti saatavilla oleva maalaji esimerkiksi sähköntuotannossa silloin, kun maailmaa heiluttavat energiakriisit ovat pahimmillaan. Toivottavasti asiaan saadaan kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu sekä kotimaassa että ulkomailla.

Leave a Reply

bookshelf